VPRO  |  NTR  |  IKON  |  HUMAN  |  Omroep.nl
HollandDoc > DocBlogs > Help! Een homo in de klas.

Voor de een is homo zijn moeilijker dan voor de ander

May LinWat ben ik toch blij met wie ik ben in deze wereld. Wat heb ik het eigenlijk toch makkelijk als lipstick-lesbo. Als voorlichtster en als blogster vind ik dat de aandacht wat meer moet gaan naar degenen voor het wie moeilijker is.

Nou ben ik niet echt een lipstick-lesbo, maar ik mag verdomd blij zijn dat ik geen behoefte heb om me als een stereotype dyke te kleden of mijn haar kort te knippen. Een kennis vertelde me laatst dat ze niet werd aangenomen door haar korte coupe in combinatie met het dragen van wijde kleding. Echt absurd vind ik dat.

Behoorlijk makkelijk
Ik ben een vrouw en daar heb ik ook geluk mee, want homoseksualiteit onder mannen wordt toch een stuk minder geaccepteerd dan onder vrouwen. Ik heb gelukkig geen behoefte om te veranderen van geslacht, want daar heeft de wereld nog meer moeite mee. Ik ben dankbaar dat mijn familie me accepteert en niet verstoot, wat in andere culturen wel een gegronde angst kan zijn.

Behoorlijk makkelijk heb ik het dus als ik mezelf vergelijk met al die andere gays in de wereld. Als voorlichtster en als blogster vind ik dat de aandacht toch wat meer moet gaan naar degenen voor het wie moeilijker is.

Blanke voorlichters
Onze voorlichtersgroep is voornamelijk blank, zelfs na de uitzending van onze documentaire is dit niet echt veranderd. Zo jammer! Want hoe fijn zou het zijn om meer donkere mannen voor de klas te hebben, jongeren kunnen een rolmodel gebruiken! (meer…)

Reacties (15) May Lin - 31 mei, 2011 - 16:58
Meer over: Blogs van de COC-voorlichters

Verplichte voorlichting op scholen helpt!

marjavb

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt liet onlangs weten een in 2009 door de Tweede Kamer aangenomen motie omtrent homovoorlichting niet uit te voeren. In deze motie werd verzocht om de verplichting van homovoorlichting op iedere school. Hiermee moest de verdraagzaamheid tegenover homoseksualiteit worden verhoogd.

Het is belangrijk om het pleidooi uit de motie opnieuw kracht bij te zetten en het kabinet ervan te overtuigen dat verplichte voorlichting hard nodig is. Het COC gaf onlangs al aan dat twee derde van de scholen überhaupt geen aandacht besteedt aan homoseksualiteit, en de resterende scholen het onderwerp vaak alleen kort behandelen in de les biologie. Het gaat dan met name om de seksuele voorlichting en niet zozeer om sociale acceptatie, wat nu juist zo belangrijk is gezien de het intolerante klimaat dat op veel scholen heerst.

Voorlichten op uitnodiging
De voorlichters van het COC gaan op dit moment langs op de scholen waar zij uitgenodigd worden. Soms doet de school dat bewust al jaren en heeft plezierige ervaringen met de aanpak van het COC, terwijl andere scholen zich geen raad weten met het onderwerp en daardoor uiteindelijk bij ons uitkomen. Maar wat nu als de directie van de school hier principieel op tegen is? Of wanneer de schoolleiding wel wil maar zich er niet aan wil branden uit angst voor de gevolgen? (meer…)

Reacties (10) Jan - 03 mei, 2011 - 16:35
Meer over: Blogs van de COC-voorlichters

Hindoestaans-Surinaams én lesbisch zijn

Anita Chedi Shiwally (30) kwam tien jaar geleden met haar familie naar Nederland nadat ze haar ouders had verteld dat ze lesbisch was. Inmiddels is ze voorvechtster van homorechten in Nederland én Suriname. ”Homoseksualiteit is geen ziekte van het Westen.”, aldus Anita. Bekijk hier haar coming-out filmpje.

Wil je in contact komen met Anita Chedi of meer over haar weten? Ga dan naar haar eigen website: www.shiwally.com of bekijk meer van haar filmpjes op haar persoonlijke YouTube-kanaal.

Reacties (16) Redactie Human - 23 feb, 2011 - 17:02
Meer over: Coming-out filmpjes

Start een dialoog!

handleiding-screenshotWas je onder de indruk van ‘Help! een homo in de klas’ en wil jij deze documentaire gebruiken om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in jouw omgeving?

Download dan de Handleiding Dialoog. Hierin vind je praktische tips en tools om een dialoog te organiseren. Een kopie van de documentaire kun je bestellen via info@dedialoog.nu

De Dialoog is een initiatief van COC Nederland, Stichting Malaica en het Humanistisch Verbond. De Dialoog probeert homoseksualiteit bespreekbaar te maken in kringen waar dat gevoelig ligt of waar het onderwerp nog een taboe is.

Reacties (6) Redactie Human - 10 feb, 2011 - 13:50
Meer over: Nieuws

‘Van die verwijfde gasten’

“Als je homo bent dan val je op echte kerels toch, niet op van die verwijfde gasten. Anders kun je ‘het’ net zo goed met een vrouw doen!”, zei een leerling vorige week tijdens een voorlichting. Hij deed stellig zijn duit in het zakje en keek mij hoopvol aan of ik de orde die hij bedacht had voor de wereld even zou kunnen bevestigen. Ik was dat geenszins van plan.

Niet dat hij helemaal ongelijk had, menig homo houdt inderdaad van breed gespierde, ‘échte mannen’ met zware stem en stoer stoppelbaardje. Ik legde de jongen rustig uit dat smaken verschillen en dat daarnaast iedere man zijn vrouwelijke kanten heeft, net zoals er in iedere vrouw een beetje man schuilt. Een jongen die een schoudertasje draagt terwijl hij tijdens het lopen zachtjes met zijn heupen heen-en-weer wiegt voelt zich daar waarschijnlijk gewoon prettig bij. (meer…)

Reacties (27) Jan - 08 feb, 2011 - 12:50
Meer over: Blogs van de COC-voorlichters